Wednesday, May 22, 2013

Resepi rempeyek -free style..

Assalammualaikum bloggi... Alhamdulillah 2hari lepas dapatlah buat setengah kampit rempeyek. Dan alhamdulillah,  kali ni punyer resepi ada gambar. Demo dilakukan oleh mak gayah... Rempeyek ni bukan jenis bulat-bulat...jenis suka hati. Ehehe.. Okaylah tak payah nak mukadimah melebar jum tengok resepinya..

Bahan-bahan:

1 bungkus tepung beras
1 biji kelapa parut- perah dan asingkan yang pekat dan cair
4sudu Ketumbar biji
2sudu jintan kasar
1sudu jintan halus
2biji buah keras
7biji bawang putih
3 1/2 @ 4 peket udang kering (y dah bungkus rm 1.00 sepeket)*cari yang merah2 sikit ye..
Segenggam ikan bilis - kalau tak nak tak ape
1 1/2 kg Kacang tanah- disangan dan di gesek biar pecah kulit/kalau taknak pecah kulit tak apa.
2 biji telor
2 sudu teh garam -letak sikit-sikit dulu
1sudu teh ajinomoto -optional
1/2 sudu teh air kapur

Cara-cara:

*kacang setelah disangan dan digesek untuk buang kulit, ambil sedikit cuci dan toskan.

*dalam mangkuk campurkan ketumbar,jintan halus,jintan kasar,buah keras dan bawang putih.rendam tapi jangan banyak air.
*ikan bilis dan udang kering juga direndam. Kemudian kisar halus kesemua bahan *

1) tepung beras diayak dan diletak dalam bekas seeloknya mangkuk besar.
2) dalam bekas tepung,masukkan bahan yang telah dikisar,telur dan santan pekat.gaul rata.
*kalau adunan terlalu pekat,tambahkan sedikit santan cair. Cair adunan mestilah seperti kalis ditangan.maksud tak terlalu pekat atau cair.
3) masukkan garam dan aji. Rasa sikit adunan. Tambah apa yang kurang.
4) panaskan kuali dengan sukatan minyak,separuh daripada kuali. Pastikan kuali dan minyak cukop panas. Simbah tepi-tepi kuali dengan minyak supaya bila kita seret adunan,adunan tak meleret jatuh.
*gunakan api agak besar atau sedang ketika nak panaskan kuali. Mesti betul-betul panas ye. Then,lepas dah buat 1kali round,boleh kecilkan api.gunakan api yang kecil tapi bukan hanya menyala ditengah..paham tak..hhiihii.
Selanjutnye boleh chekitdaout pic kt bawah.
Erm..jangan lupa tau kalau dah cuba,atau any question,..drop comment wokey.
#menaip sambil makan eskrim lime dan vanila cream..slurpppp..
#da byk kali edit gambar,tapi tak nak ikot turutan jugak.degill..enjoy je la k

2 comments:

  1. -Salaam Me Hungry now ??
    I liked your blog
    will come for more.

    I think you will like my blog

    http://dawa4allah.wordpress.com.

    I hope you like it
    All the Best take care....xxx

    ReplyDelete