Tuesday, April 9, 2013

Rendang Daging Atok Saya...

Assalamualaikum bloggi...kali ni punya entri nak kongsi resepi . sebenarnya, haritu time online FB, terperasan ada orang post katanya Ramadhan akan tiba kurang dari 100 hari . cepat-cepat grab calendar.wah betullah...mesti ada yang terkujatkan. ehem..ehem.. kalau ada hari yang kantoi tu jangn lupa nak ganti... resepi ni sebenarnya atok mi yang punya,kemudian atok waida yang bagi pada mak dan mak mewariskan pula pada anak-anak dia ..eh dah macam cerita waris pulak..eii seram neh..hahaaa... kami memang suka makan rendang. tak kira raya atau tak. tekak rasa nak makan je, terus pergi cari bahan. sempena Ramadhan ni, apa kata kita sajikan rendang untuk hari pertama puasa. rasanya ramai yang akan balik berkumpul satu family untuk sambut 1 ramadhankan. bolehlah masak special lagi-lagi untuk yang jauh,yang konfirm tak dapat balik raya,yang kena balik Universiti (luar negara biasanya),... mengeratkan hubungankan... celoteh panjang-panjang pun nk buat apa. jom kita check it out apa resepi nya...

bahan - bahan :

1kg daging
15 batang cili kering
7-9 biji bawang putih
2 biji bawang besar
2 senduk rempah daging
1 senduk rempah ikan - taknak pun takpe. saja untuk lagi rasa berempah.sedap kalau letak
7-9 batng serai ( diikat dan dititik)
3 helai daun kunyit (dihirs)
2 helai daun limau purut (dihiris)
rempah tumis - guna yang dalam paket rm 1.00
2 paket kerisik - kalau guna paket besar 1 paket saja
2 sudu gula
garam dan ajinomoto secukup rasa-sapa yang tak na pakai pak aji ..xpe..
minyak untuk menumis

Cara-cara:

* pertama sekali blend kan LADA KERING,BAWANG BESAR dan BAWANG PUTIH.
1. tumiskan rempah tumis sehingga nak bau.
2. setelah naik bau,masukkan bahan yang telah di blend. tumis sehingga pecah minyak.
( agak-agak da masak,ada bau naik..okaylah tu..)
3. kemudian,masukkan kedua-dua rempah kari.gaul rata dan biarkan dia masak seketika.
4. masukkan daging.gaul bagi dia bercampur dengan semua bahan. (kalau ada yang nak rebus sekejap daging..jangan bagi terlalu masak..biar dia half cook dan air rebusan jangan buang.)
5. sekarang,masukkan daun kunyit dan daun limau purut. gaul ..biar aroma dia naik sampai jiran sebelah melopong hidung dia.hahhaa...
6. barulah masukkan kerisik . gaul rata dan masukkan air ( kalau awak2 ada air rebusan daging..masukkan saja..kalau tak cukup baru tambah air biasa) . bila masukkan air pastikan dia menutupi daging tersebut atau sama paras dengan daging..jangan kurang atau terlalu lebih. kalau lebih sangat,jenuh nak menunggu kering.
7. agak-agak air susut sedikit. masukkanlah garam,gula,ajinomoto secukup rasa tekak awak semua.
8. gunakan api yang paling kecil untuk keringkan rendang tu. jangan lupa untuk gaul sekali sekala...nanti berkerak pula yang bawah tu.

okayla selamat mencuba. sorry tak dapatlah nak tunjuk sample gambar. waida tau awak-awak semua ni teror masak. hihihi..janga lupa feedback kalau dah cuba yee...

No comments:

Post a Comment